Jersey
Jersey: de klassieker voor shirts en dergelijke

Jersey: de klassieker voor shirts en dergelijke

Jersey stoffen werden in Engeland al in de 19e eeuw gebruikt voor de productie van zachte onderkleding. Inmiddels is jersey niet meer weg te denken uit de modewereld.

Wat is jersey eigenlijk en waarvan wordt het gemaakt?

Jersey is een tricot weefsel genoemd naar het Kanaaleiland Jersey. Hier werd de stof al in de 19e eeuw uit de wol van het eilandschaap geweven en geëxporteerd over de hele wereld. Tegenwoordig wordt jersey zowel van natuurvezels als van synthetische vezels gemaakt. Geliefd zijn de weefsels van katoen, wol, zijde en polyester. Terwijl katoenjersey zeer onderhoudsvriendelijk is, houdt jersey met wol lekker warm, maar vervilt bij slecht onderhoud ook sterker. Jersey van zijde of viscose is zacht en erg licht. Polyesterjersey is zeer robuust.

De tricottechniek maakt het onderscheid

De klassieker: single-jersey

Single-jersey is ook bekend als tricotstof en is de klassieke stof voor shirts en veel andere kledingstukken. Omdat afwisselend rechte en averechtse steken worden gebruikt is het zeer zacht en elastisch.
Naar de shirts

De robuuste variant: double-jersey

Bij de vervaardiging van double-jersey worden of alleen rechtse of alleen averechtse steken gebruikt, waardoor het materiaal robuuster is dan single-jersey en het tricot aan de voorkant en achterkant identiek is.

Interlock-jersey: bijzonder duurzaam

Interlock-jersey is een dubbel gebreid weefsel. Het is daardoor ondoorzichtig en zeer slijtvast, maar niet zo elastisch. De stof wordt vaak gebruikt voor de productie van sportkleding.
Naar de sportmode

Individueel patroon met jacquard jersey

Bij jacquard jersey ontstaat dankzij de variatie van verschillende draden een individueel structuurpatroon. Van deze stof worden daarom vaak jurken en jasjes gemaakt.
Naar de jacquard mode

Cloqué jersey voor feestelijke gelegenheden

Cloqué jersey heeft een speciale, omhoog komende structuur en ontstaat dankzij twee verschillende tricotlagen, die gedeeltelijk aan elkaar zijn gebreid. Vooral geschikt voor de feestelijke garderobe.
Naar de cloqué jersey

Jersey is een geliefde stof voor kleding. Het gaat om een tricot weefsel met ribpatroon, dat ontstaat dankzij verschillende tricottechnieken, ook wel breisels genoemd. Er zijn verschillende robuuste stoffen met patronen en structuren, die geschikt zijn voor verschillende toepassingen.

Eigenschappen jersey

Elastisch

Dankzij de tricot structuur is jersey zeer elastisch. Als er stretch aan toegevoegd wordt, kan het materiaal nog elastischer worden gemaakt, zodat de stof na uitrekken weer in zijn oorspronkelijke vorm terugkeert.
Naar de stretch jersey

Heerlijk zacht en licht

Met zijn speciale tricot structuur is jersey lekker zacht en licht op de huid. Zo heeft de stof een goede pasvorm en draagt daarbij heerlijk comfortabel.
Naar de shirts

Vochtdoorlatend

De tricot structuur van jersey zorgt voor een vergroot oppervlak en is daardoor vochtopnemend. Tegelijkertijd kan het opgenomen vocht ook snel naar buiten worden geleid. Jersey is dus zeer vochtdoorlatend en temperatuurregulerend.

Met actief ademende structuur

Met de jersey tricot technieken kunnen ook vezels zoals polyester, die zelf niet actief ademend zijn, tot actief ademende stoffen worden gemaakt. Daardoor wordt een beter klimaat op de huid gewaarborgd.

Veelzijdig inzetbaar

Jersey is ongecompliceerd en kan goed en veelzijdig worden ingezet. Dat is niet alleen te merken aan het brede gebruik in de modewereld, maar ook aan de populariteit van de stof bij mensen die graag hun eigen kleding maken.

Tricotstof krijgt zijn positieve eigenschappen dankzij de breistructuur. Daardoor kunnen ook materialen, zoals katoen, die zelf niet elastisch zijn, tot elastische stoffen worden verwerkt. Ook de actief ademende eigenschappen van jersey maakt de stof zo geliefd voor de productie van shirts, ondergoed en sportkleding.

Het juiste onderhoud

Binnenstebuiten wassen

Jersey kan binnenstebuiten op een fijnwasgrogramma in de wasmachine of met de hand worden gewassen. De aanbevolen wastemperatuur is afhankelijk van het materiaal, kijk goed naar de wasvoorschriften op het label.

Een mild wasmiddel gebruiken

Om de kleuren te behouden, moet vooral bij jersey met bonte print een mild wasmiddel worden gebruikt zonder bleekbestanddelen .

Beter aan de lucht laten drogen

Of de stof geschikt is voor de droger hangt van het materiaal af. In het algemeen is laten drogen aan de lucht aan te bevelen, om de elasticiteit van het weefsel te beschermen. Daarbij voert jersey vocht snel af naar buiten.

Grote kleding liggend laten drogen

Als jersey kleding in natte toestand aan de lijn wordt gehangen, kunnen grotere kledingstukken vervormen of langer worden vanwege het gewicht. Daarom wordt aangeraden jersey kleding liggend te laten drogen.

Niet te heet strijken

Het strijken van jersey is eigenlijk niet nodig. Mochten er toch kleine vouwtjes glad gemaakt moeten worden, dan strijkt u jersey in elk geval met de lengte of met de steken mee glad.