Katoen
imgAlt1

Katoen: een bijzonder natuurproduct

Zelden zijn we ons er van bewust hoe fascinerend katoen – het favoriete textielweefsel – eigenlijk is. De waardevolle eigenschappen zijn bij mensen al duizenden jaren bekend. Want katoen is een zachte luxe op de huid en is daarnaast ook zeer stevig.

Waar komt het katoen voor onze kleding eigenlijk vandaan?

Katoenen vezels worden gewonnen uit de kiemharen van de katoenplant, een gewas uit de kaasjeskruidfamilie. Katoen wordt tegenwoordig vooral geproduceerd in China, India, de Verenigde Staten en Pakistan. Na de oogst, met de hand of met plukmachines, wordt het katoen gedroogd en ontdaan van overbodige bestanddelen. Van de oorspronkelijke 100 kilo ruwe katoen, blijft er 35 kilo pure katoenvezels over. Deze worden op kwaliteit gesorteerd, ontward, gekamd en met behulp van zogeheten kaardmachines tot banden gedrukt. Spinmachines bewerken deze banden tot fijn garen, waarmee ten slotte verschillende stoffen geweven kunnen worden.

Katoenen stoffen van denim tot piqué

Denim: de stof voor fantastische jeansmode

Denim wordt van extra dicht geweven katoenvezels gemaakt. De jeansstof is zeer robuust en zit zeer comfortabel.
Naar de jeans

Tricotstof, de katoenklassieker

Vooral shirts worden vaak gemaakt van katoenjersey, ook wel tricotstof genoemd, Voor de verwerking worden katoenen garens gebreid, zodat van het eigenlijke vormvaste katoen elastische stoffen ontstaan
Naar de shirts

Comfort met zachte sweatstof

Sweatshirtstof werd oorspronkelijk gebruikt voor joggingpakken, maar tegenwoordig zijn er ook blazers en jurkjes van sweatstof verkrijgbaar. De zachte, warme structuur aan de binnenkant wordt verkregen door lusjes in het weefsel, die open gesneden en opgeruwd worden.
Naar de joggingpakken

Filigrane kant voor vrouwelijke elegantie

Als decoratief element met een lange traditie wordt kant ook meestal van katoen gemaakt, bijvoorbeeld als open kant of tule, voor onder andere lingerie, nachtkleding en elegante damesmode.
Naar de blouses met kant

De mooie klassieker: piqué

Dit dubbele weefsel met afwisselend hoge en diepe gedeeltes lijkt te zijn doorgestikt en geeft poloshirts een typerend karakter.
Naar de poloshirts

Katoen is ongelooflijk zeer veelzijdig. Uit deze natuurlijke vezel worden verschillende stoffen geproduceerd. Naast de pure katoenen weefsels zijn ook gemixte weefsels populair. Dankzij de mix met kunstvezels zoals polyester krijgt de stof bijvoorbeeld meer elasticiteit of glans.

Eigenschappen van katoen

Vochtopnemende natuurvezel

De katoenvezel kan iets meer dan 2/3 van het eigen gewicht aan water absorberen. Kleding van katoen is daarom vochtopnemend maar droogt ook iets langzamer.

Voelt heerlijk aan op de huid zonder gevaar voor jeuk of een allergische reactie.

Dat is een van de grootste voordelen van katoenen stoffen. De plantaardige vezel is daarom de eerste keuze voor mensen met een gevoelige huid.

Natuurlijk actief ademend

Katoen is actief ademend, dat betekent dat de overbodige lichaamswarmte in de vorm van waterdamp naar buiten wordt geleid. Zo kan een teveel aan warmte niet onaangenaam onder de kleding blijven.

Favoriete kleding van duurzaam katoen

Ook al ziet men het er niet aan af, de zachte stoffen van de natuurvezel zijn stevig en onverslijtbaar. Katoenen kleding kan probleemloos langdurig worden belast.

Ook katoen kent een zwakte

Katoen bestaat uit natuurlijk cellulose en is daarmee gevoeliger voor micro-organismen. Als katoenen kleding bijvoorbeeld een langere tijd vochtig wordt bewaard, dan kan het gebeuren dat het begint te schimmelen.

Gewonnen uit de kiemharen van de katoenplant heeft de katoenvezel een speciale moleculaire structuur met ca. 90% cellulose. Deze structuur is de reden dat katoen gelijktijdig zacht, stevig, vochtopnemend en gemakkelijk te reinigen is.

Het juiste onderhoud

Bont katoen moet niet te heet worden gewassen

Witte katoen is kookvast en kan op 95°C worden gewassen. Om de kleuren van de bonte was te behouden, geldt dat lichte kleuren op 60°C en donkere kleuren op maximaal 40°C gewassen kunnen worden.

Het liefst vochtig strijken

Om het kreukgevoelige katoen van kreukels te bevrijden kan het worden gestreken op hoge temperaturen tot ongeveer 200°C. Katoenen stoffen strijken beter als ze iets vochtig worden gemaakt.

Geschikt voor in de droger

In de regel is katoenen kleding geschikt voor in de droger. De stoffen kunnen echter iets krimpen. Opdrukken van kunststof kunnen door de hete lucht smelten. Bekijk daarom nauwkeurig de wasvoorschriften op het label.

Bijzondere, katoenen kleding kan beter chemisch worden gereinigd

Voor bijzondere kleding, bijvoorbeeld bestikt met pareltjes of andere sierelementen, is professionele reiniging het meest geschikt. Over het algemeen is dit voor de katoenvezels geen probleem.

Katoenen kleding niet vochtig opbergen

Wie katoenen kleding voor een langere tijd te vochtig opbergt, wacht een onaangename verrassing, als schimmel zich vastzet in de vezels. Katoenen kleding moet daarom altijd erg goed worden gedroogd.

Katoen is onderhoudsvriendelijk en weerstaat ook tijdens het wassen hoge temperaturen. Alleen kunnen de kleuren snel vervagen bij verkeerd onderhoud. Omdat puur katoen niet elastisch is – in tegenstelling tot katoenmixen – is het kreukgevoelig.