Wol
Wol: heerlijk zacht materiaal voor koele dagen

Wol: heerlijk zacht materiaal voor koele dagen

Wol beschermt zijn natuurlijke drager zo goed tegen weer en wind, dat ook onze voorouders al langere tijd de waarde van wol voor kleding erkenden. Tot vandaag zijn kledingstukken van wol, alhoewel het onderhoud een beetje complex is, zeer geliefd bij lage temperaturen. Want wol warmt met weinig gewicht zeer goed en voelt heerlijk zacht aan.

Waar komt eigenlijk de wol voor onze kleding vandaag?

Wol is een dierlijke natuurvezel, waarvoor bij de productie geen dier het leven laat. Voor hoogwaardig scheerwol worden levende schapen, geiten, runderen, konijnen en kamelen geschoren. Een alternatief bij sommige schaapsrassen is het uitkammen van de wol. Na het scheren worden de vezels op kwaliteit gesorteerd, zorgvuldig gewassen, ontvet en gedroogd. Daarna worden verdere bewerkingsniveau's doorlopen, al naar gelang de gewenste eigenschappen. Wol wordt geverfd, gebleekt, gekamd en vervilt tot het juiste garen is verkregen.

Zachte wolsoorten voor veel comfort

Fijne merinowol die niet kriebelt

Het wol van het Nieuw-Zeelands merinoschaap is fijner dan vele andere rassen. De vezels zijn gekroesd, wat er voor zorgt dat het tricot van merinowol zeer zacht en licht is en niet kriebelt.
Naar de merinoproducten

Een oplossing voor wolallergie: alpacawol

De fijne wollen vezels komen van de alpaca's, een kameelachtige zonder bulten, die speciaal voor de wolproductie worden gefokt. Dankzij het geringe wolvet is alpacawol ook geschikt voor mensen met een wolallergie.

Exclusieve kasjmierwol, voor de hoogste kwaliteit

De zeer zachte en fijn glanzende kasjmierwol is een van de waardevolste en duurste wolsoorten van de wereld. Deze wol wordt niet geschoren, maar wordt verkregen door het uitkammen van de onderharen van de kasjmiergeit.
Naar de kasjmier kleding

Wolmixen verbeteren de eigenschappen

Wol is, afhankelijk van de soort, meer of minder gevoelig en kan er toe neigen de vorm te verliezen. Daarom worden vaak wolmixen ingezet, die de stof elastischer en slijtvaster maken.

Wol is, als natuurlijk materiaal, niet meteen wol zoals wij het kennen. En het dier dat de wol levert is doorslaggevend voor de eigenschappen van het materiaal. Merinowo, angorawol en kasjmierwol, deze soorten kennen wij voornamelijk. Maar welk dier en welke eigenschappen steken daarachter?

Eigenschappen van wol

Een vlieggewicht onder de natuurvezels

Omdat wolvezels een golvende structuur hebben, kunnen daaruit los gestructureerde garen worden geproduceerd, die veel lucht bevatten. Wol kan tot wel 85% uit lucht bestaan. Dat maakt wol, in verhouding tot zijn volume, zo aangenaam licht.

De perfecte warmhouder

Kleding van wol wordt niet voor niets gedragen op koude dagen, want de wollen vezels verhinderen afkoelen. Door het vele lucht slaat wol de lichaamswarmte op en houdt u warm ook bij ijzige temperaturen.
Tricot jasjes

Geen onaangename verrassingen

Wie kent niet het zacht knisperende geluid waardoor uw haren statisch worden bij het uittrekken van sommige, nog zo mooie pullovers? Met wol kan dat niet gebeuren, want dit natuurlijke materiaal is antistatisch.
Tricot pullover

Wol – voor een aangenaam gevoel op de huid

De wolvezel is aan de buitenkant waterafstotend en voert waterdamp af. Zo kan het een derde van de vochtigheid uit de omgevingslucht opnemen, zonder daardoor onaangenaam nat aan te voelen.

Met een opvallende zelfreinigingsfunctie

Wol is vuil- en waterafstotend en daardoor ongevoelig voor vlekken. Daarbij komt dat wol een hoeveelheid van chemicaliën kan absorberen of neutraliseren en daardoor nauwelijks onaangename geurtjes opneemt.

Wol is veel meer dan zacht materiaal voor koele uurtjes. Wie wol alleen als zacht en warm kent, is misschien aangenaam verrast door de uitstekende materiaaleigenschappen. Want wol is bijvoorbeeld ook vuil- en waterafstotend, actief ademend en antistatisch.

Het juiste onderhoud

Vervilten en pilvorming vermijden

Wolvezels vervilten snel en dan ontstaan er aan het oppervlak leine pilletjes. Dankzij de juiste behandeling kan deze pilling worden vermeden, anders kunnen hulpmiddeltjes zoals een wolkam of een pluisjesscheerapparaat ingezet worden.

Niet te heet wassen

Wol kan op het wolwas- of handwasprogramma van de wasmachine op maximaal 30°C gereinigd worden. Met een langzame centrifugestand wordt het weefsel niet onnodig belast. De wastrommel vult u het beste maar voor een kwart met wollen kleding.

Ook met handwas voorzichtig omgaan

Ook hier is een wastemperatuur tot 30°C genoeg. Weken laat de vezels onnodig vollopen. Ook mag de wol niet gekneed of uitgewrongen worden, meer dan een beetje drukken na het uitspoelen kan de vezels al beschadigen.

Een wolwasmiddel gebruiken

Wasmiddelen voor witte en gekleurde was zijn voor gevoelige wolmaterialen ongeschikt. Speciale, vloeibare wasmiddelen voor wol en fijn wasgoed beschermen tegen het bleken van de kleuren en tegelijkertijd wordt het weefsel gespaard.

Liggend laten drogen

In de droger kan de gevoelige wol snel krimpen. Daarom moet de wolwas altijd liggend aan de lucht worden gedroogd. Het kledingstuk kan het beste op een vochtopnemende handdoek worden gelegd.

Voorzichtigheid en weefselbescherming is geboden bij het onderhoud van wollen kledingstukken. Want wolvezels reageren gevoeliger op mechanische handelingen en andere invloeden zoals UV-straling. Als wol goed wordt behandeld, dan garandeert wol een lange houdbaarheid en een comfortabel gevoel.